Producenti stavebných materiálov v SR nevylučujú zvýšenie cien

16.01.2014 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) - Slováci nie sú spokojní s celkovou kvalitou stavieb realizovaných v poslednom období na Slovensku a podľa ich názoru viac ako polovica z nich nedosahuje požadovanú kvalitu. Pre 82 % Slovákov je kvalita rozhodujúcim faktorom pri nákupe stavebných materiálov a až 91 % je ochotných si za kvalitu priplatiť. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK uskutočneného koncom minulého roka.

Podľa jeho výsledkov až 88 % ľudí si myslí, že nekvalitný materiál ovplyvní náročnosť a dĺžku intervalov medzi nutnými opravami nehnuteľnosti, čím sa zbytočne predraží, 26 % je presvedčených, že lacnejšie materiály môžu negatívne ovplyvniť bezpečnosť stavby.

„Pokles stavebnej výroby a s ním súvisiaci tlak na pokles cien má pre stavebné firmy veľmi nepriaznivé dôsledky. Mnohé z nich už nedokážu investovať ani do základnej obnovy svojich zariadení, čo ovplyvňuje aj celkovú kvalitu stavebných projektov,“ uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč na nedávnom stretnutí s novinármi. Podľa jeho slov cena nemôže byť jediným a rozhodujúcim kritériom pri stavebných projektoch. Rovnako dôležitá je kvalita a tú možno dosiahnuť len vtedy, ak jej bude zodpovedať cena.

V tomto roku preto v záujme udržania kvality základných stavebných materiálov nemožno vylúčiť zvýšenie ich cien. Potvrdil to aj marketingový a obchodný riaditeľ akciovej spoločnosti Holcim (Slovensko) Patrik Polakovič, ktorý nevidí priestor na žiadne kompromisy, pokiaľ ide o kvalitu ich produktov. Prieskum podľa neho len potvrdil, že spoločnosť ide správnou cestou, keď stavila na kvalitu, ktorú svojim odberateľom garantuje.

Nárast cien základných stavebných materiálov avizujú aj ostatní ich výrobcovia. Napríklad producent cementov a ďalších materiálov spoločnosť CEMMAC Horné Srnie nevylučuje zvýšenie cien, všetko však podľa vyjadrenia vedenia záleží od celkového vývoja na trhu.
 

Vyberte región